Og der fikk også jeg behov for munnbind

Jeg har tidligere sydd noen munnbind til mine foreldre i Bergen. Alt skrev jeg om her, men jeg ser nå at jeg kunne vært mer nøyaktig 🙂

Jeg har fått behov for å bruke munnbind litt mer regelmessig, så forrige uke satt jeg meg ned en kveldsstund og sydde 8 stykker til meg selv. Det tror jeg holder til en dags forbruk om jeg må bytte ofte, og så rekker jeg å vaske/sterilisere før neste arbeidsdag. I tillegg klarer jeg å ta disse av og på uten å ta på selve munnbindet, bare på ørestrikken.

Jeg henviser fremdeles på det varmeste til Tine Solheims videoer og forklaringer på hvordan du lager egne munnbind. 

Endringene jeg gjør er følgende:

  1. Jeg kutter nesebøylen 9 cm, og bøyer inn et lite øye i hver ende, før jeg surrer den inn i vlieseline.
  2. Jeg syr med mitt normale sømmonn, som er ca 7 mm, og da plasserer jeg leggene ved 3, 7, 10 og 14 cm fra toppen. Da blir det helt super fordeling i forhold til høyden som blir på mine munnbind

Jeg har laget nesebøyler selv av rustfri ståltråd fra Biltema, jeg linker til denne her. Som dere ser har jeg bøyet inn et ørlite øye i hver ende for å være sikker på at den holder seg på plass i munnbindet, og at det ikke blir noen skarpe kanter ned mot nesen. Denne 65 kroner for 25 meter, så det er ingen grunn til å kjøpe spesial-kuttede nese-wire, dette er et veldig bra og økonomisk alternativ.

For en stund siden kom det retningslinjer for hjemmesydde munnbind. Og det er gøy at alt som Tine Solheim forteller i første video om valg av materialer etc, er i fullstendig overensstemmelse med disse retningslinjene. Så om du velger dette mønsteret er du sikker på å sy det aller beste du kan! Standard Norge har gjort denne publikasjonen tilgjengelig for gratis nedlasting (dette er vanligvis skikkelig dyrt) – her kan du laste ned gratis PDF fra denne siden for å finne retningslinjene. Men mye bedre er faktisk anbefalingene fra helsedirektoratet, som du finner her. Legg merke til punktet som sier:

  • Munnbindet må ikke sys med vertikale sømmer langs nese, munn eller hake

Det betyr altså at fomsydde munnbind med innsnitt ved nese/hake ikke er anbefalt. Husk det! Sømmene perforerer stoffet, og tøymunnbind er usikre nok som de er, så følg anbefalingene.

Jeg kjøpte et satengsengesett på Jysk som jeg kokvasket, og det har jeg brukt inni i 2 lag. Stoffene på utsiden er forskjellige bomullstoffer som jeg tenkte ville bli diskrete som munnbind.

Det jeg allermest ønsker er at vi ikke trenger munnbind lenger!

Skal du nå ut å fly – så er det faktisk godkjent å bruke tøymunnbind som et alternativ til medisinske munnbind, men det er uansett viktig å holde seg oppdatert og sjekke før avreise.

Share