Vil du sy din egen BH?

Dette var en av de tingene jeg ALDRI trodde jeg skulle gå i gang med. Nei, hvorfor skal en det? Så kom lockdown, covid-19 og et sterkt behov for undertøysfornying etter avsluttet amming, og jeg hadde ikke lyst til å gå i butikker for å prøve. Da var det bare en ting å gjøre – sette i gang et lite søk på nettet.

Og du verden hva jeg fant! De lekreste undertøy, det er altså så mange som syr slikt, og de er rasende flinke!

Men å få tak i det en trenger i Norge er ikke enkelt. En av de store forhandlerne på verdensbasis holder til i Sverige, B.Wear, og det var der jeg først begynte å handle. Ikke for det, Sverige er langt nok når det skal sendes, så jeg har ventet alt fra 2-5 uker på forsendelser derfra.

Du kan altså kjøpe ferdige sett, eller “kit” som det kalles. Da får du alt du trenger til minst en BH. Strikk, stropper, hekter og sånn holder til 1 BH, men stoff er rikelig til 3-4 avhengig av størrelsen du skal lage.

Jeg fant ut at det som anbefales er først å lage selve BH-båndet (uten koppene), få det til å passe, og deretter bruke det som innprøvingsbånd for forskjellige kopper ved senere anledning. Det ser jo noe rart ut, men det funker.

Dette bruker jeg nå for å tilpasse nye mønstre.

Men – jeg kjøpte jo bare 1 sett, så da dette testbåndet var ferdig, måtte jeg jo bestille mer, og ventet tolmodig i 5 uker, og mistet litt piffen. Da endelig neste pakke kom, var motet sviktet og jeg ventet enda halvannen måned før jeg gikk i gang. Innen den tid hadde jeg også motatt pakker fra Canada og Usa med mer stæsj, så nå er jeg bunkret opp for en stund.

Her er alle delene jeg trenger til en BH. Mønsteret er en blanding mellom båndet, som er Jessica fra B.Wear, og koppene, som er Maya Bra, et gratismønster her. Det tar noen runder for å optimalisere størrelsen. Pass på at uansett hvilket mønster du velger å bruke, så tar du målene som beskrevet i mønsteret, og aksepterer den størrelsen du får “tildelt”. Om dette er helt unormalt i forhold til hva du vanligvis kjøper i butikk, ikke tenk på det. De forskjellige mønster-designerne har laget sine egne systemer på størrelsesbenvenelser, så mens jeg kommer ut som en 90C i et mønster, så er jeg 85A i et annet, og må egentlig bare stole på målbåndet.

Det er veldig gøy å sy en BH, for det er litt teknisk. Det liker jeg godt. Ikke minst når sømmer treffer og det ser litt sånn snaisent ut. Dette er den første jeg sydde helt ferdig, men jeg har visst gjort en standard nybegynnerfeil, sydd den litt for liten.
Innsiden foret jeg for å få det pent:

Det blir veldig bra!

Så nå har jeg korrigert mønsterdelene mine og sydd nummer 2. Den sitter som et skudd og jeg merker ikke at jeg har den på- og ikke minst – ingen stropper som sklir ned fra skuldrene.

Her er alle mønsterdelene til halve BHen.

Innsiden da den var ferdig:

Og her er utsiden av den ferdige, litt vanskelig å se for den er så blank, så dere får bare stole på at den ser grei ut:

Det å sy BH er for første gang noe jeg gjør og sparer masse penger på. Alt av strikk, stæsj, stopper og sånn har jeg regnet ut til 104 kroner. I tillegg kommer stoffet, men det er veldig lite pr BH, så om en kjøper 30 cm så har en til MANGE, så la oss si 15 kroner i stoff. Vanligvis har jeg kjøpt BHer for 700-1200 kroner pr stk, så her har jeg faktisk råd til å prøve og feile litt.
Nå har jeg sydd 2 grå, nå er jeg klar for nye stoff. Jada, det har jeg klart allerede 🙂

Om du har lyst til å prøve deg litt, kan jeg på det sterkeste anbefale en youtube kanal som heter Lis Sews. Hun viser i detalj hvordan man syr og justerer mønstre, rett og slett veldig bra! Dette finner du her.

Det har også startet en ny, norsk butikk nå med litt forskjellig utvalg, uniksomdeg, men inntil nå er det bare et par stoff som kan kjøpes i metervare, resten kommer i ferdige pakker, og det er ikke helt meg, for jeg liker å bestille akkurat det jeg trenger. Jeg gleder meg til de får større utvalg, da blir det lettere å handle fra flere steder.

En annen morsom ting er at denne uken tar podcasten “Sømmelig” opp dette med BHsøm, anbefaler å høre den for å få litt mer informasjon.

Har du spørsmål, så ta det gjerne under innlegget på facebook 🙂

Share