Konstruksjon av ermer til busserull / herreskjorte

Nå har du bare igjen å konstruere ermer som gir en god passform. Her har jeg prøvet og feilet litt, for hvis ermene blir for trange under armene, blir faktisk ikke halsen pen. Så husk på det hvis du synes det er noe rart, er ikke sikkert det er halsen som er problemet!

 

Begynn igjen med en strek langs høyre side på arket, og marker ermets midtpunkt (der hvor det skal syes fast i skuldersømmen).

Lag en vinkelrett linje på streken du laget, altså blir dette toppen av ermet. Merk av hvor langt du ønsker ermet (dette blir kortarmet skjorte). Husk at skuldrene i primærsnitt henger litt ned over selve skulderen, så det er ikke sikkert at armen skal være så lang som du tror. Gi rom for dette ved første prøve.

 

Finn ermets bredde. Det er mange muligheter for å gjøre dette , men etter å ha knotet litt med første skjorte så kunne jeg måle hvor bredt det skulle være. Du kan for eksempel måle på en skjorte han får over hodet uten å kneppe opp alle knappene. Sånn kan du også finne bredden der hvor ermet slutter, om det er ved håndleddet eller kortarmet.

Marker begge disse breddene inn på tegningen din.

Nå skal vi begynne å lage ermets undersøm.

Det er lurt å la det gå rett inn ett lite stykke (minimum 4-5 cm) fra enden av ermet. Da er det nemlig mye lettere å brette inn kanten og lage belegg. Hvis ermet er skrått hele veien ut så blir det litt vanskligere å få pent, for da må også belegget skråes.

Deretter tegner vi under armhulen:

  • Mål 7 cm opp og 7 cm ut fra ermets bredde. Da har du en liten trekant. Ikke tegn rett strek her, men prøv å runde den litt. Se tegningen.

Deretter skrår du pent slik at du får en hel linje fra side til side.

Du er ferdig!

Legg til sømmonn rundt alle kanter, og litt ekstra på venstre side for å lette opp ermet.

Du kan SELVSAGT tegne bare halve ermet og klippe mot brett, men jeg valgte å tegne hele og deretter klippe to ermer samtidig.

Jeg blir veldig glad for tilbakemeldinger på fremgangsmåten, hvis du finner noe som må rettes opp eller hvis du konstruerer skjorter selv!

Resten av denne konstruksjonen finner du her:

Konstruksjon av bolen
Konstruksjon av halsutrigningen
Konstruksjon av ermer

Share