Slik kan du sy ett skjørt

Her er en (av maaange mulige) fremgangsmåte for hvordan jeg syr skjørt.

Jeg setter på linning og har glidelåsen i siden.

Klipp først ut alle deler (forstykke og bakstykke), linningen klipper jeg etter at skjørtet er sydd sammen.

Skal du ha for i – klipp også dette.

Sy innsnittene med vanlig rettsømm, både foran og bak. Stryk alle innsnitt inn mot midten av kroppen.

Sy sammen i høyre side – her kan du sy sammen med rettsøm og kaste over med sikksakk, eller bruke overlock direkte.

Kast over begge kantene som skal syes sammen til venstre side.

Sy deretter venstre side sammen med rettsøm opp til ca 15 cm under livet. Her skal glidelåsen syes fast.

Kløyvpress sømmen, altså stryk sømmonnet til hver sin side. Gjør det helt opp, også der du ikke har sydd.

Sy inn glidelåsen i siden der hvor du har åpningen. (Det finnes mange måter å gjøre dette på så jeg går ikke i detalj her – i denne omgang).

Jeg skal ha for og linning – så sy da foret sammen på akkurat samme måte som skjørtet, men la åpningen i siden (der hvor glidelåsen er i skjørtet) være 5 cm lenger enn glidelås-åpningen.

Legg foret inni skjørtet og sikksakk det sammen i toppen (da blir det mye lettere å jobbe med når du setter på linningen).

Mål nå rundt skjørtet ditt for å finne lengden på linningen. Klipp linningen 8 cm bred og 6 cm lenger enn det du målte. Stryk evnt på vlieselin av en eller annen type, jeg pleier å bruke den på stoff fra Stoff og Stil, men har du tykke stoffer er det ikke sikkert du trenger dette.

Brett linningen i to og stryk den på langs.

Jeg syr gjerne stikninger på linningen for å stive den litt av. Hvis du ikke vil ha synlige må du gjøre dette på metode nummer 2.

Metode 1: Med stikninger
Sy fast linningen på vrangsiden av skjørtet, med retten av linningen mot vrangen av skjørtet. Sjekk at når du bretter linningen oppover at du også ser retten på forsiden. Sy fast langs hele kanten med rettsøm. Stryk deretter skjørtet “opp i linningen” slik at det ligger flatt.
Brett linningen over kanten og inn 1 cm. Fest rundt hele med nåler. Sy stikning. Stryk linningen helt flat, sy en stikning også øverst (valgfritt!!!).

Metode 2 (uten synlige sømmer) :
Sy linningen på fra forsiden av skjørtet. Sy fast med rettsøm, stryk, brett over. Brett inn ca 1 cm og sy til for hånd på baksiden.

Share