Sy munnbind selv – det du trenger å vite

Jeg har fått mange spørsmål om jeg kan lage mønster og video på hvordan dere kan sy munnbind. La meg bare ta det med en gang – det kommer jeg ikke til å gjøre, men jeg henviser på det varmeste til Tine Solheims videoer og forklaringer på dette. Selv har jeg sydd 9 av disse, og de ble veldig bra passform. Alle disse er gitt bort, men jeg tror dessverre jeg snar må sy noen til oss her hjemme også.

Det er litt “fiklete” å få til sømmen rundt nesebøylen, men med litt øving blir det bra. Og selv om sømmen ikke ser så fin ut når de ligger flatt, så er det akkurat som om ujevnhetene forsvinner når du tar det på og bøyer til rundt nesen.

Jeg har laget nesebøyler selv av rustfri ståltråd fra Biltema, jeg linker til denne her. Som dere ser har jeg bøyet inn et ørlite øye i hver ende for å være sikker på at den holder seg på plass i munnbindet, og at det ikke blir noen skarpe kanter ned mot nesen. Som dere ser koster denne 65 kroner for 25 meter, så det er ingen grunn til å kjøpe spesial-kuttete nese-wire, dette er et veldig bra og økonomisk alternativ.

Jeg gjorde som Tine Solheim, surret limstoff/vlieselin rundt stålstrengen før jeg la den på plass i munnbindet og sydde rundt.

Kanskje det eneste tipse jeg vil gi som ikke kommer så godt frem i videoene, er at hennes mål er inkludert sømmon, og jeg TROR at det sømmonnet er beregnet til 1,5 cm. Det er mye, men veldig fint når du syr fast nesebøylen.

Det som er gøy nå, er at det endelig har kommet retningslinjer for hjemmesydde munnbind. Og enda gøyere er det at alt som Tine Solheim forteller i første video om valg av materialer etc, er i fullstendig overensstemmelse med disse retningslinjene. Så velger du dette mønsteret er du sikker på å sy det aller beste du kan! Standard Norge har gjort denne publikasjonen tilgjengelig for gratis nedlasting (dette er vanligvis skikkelig dyrt) – her kan du laste ned gratis PDF fra denne siden for å finne retningslinjene. Men mye bedre er faktisk anbefalingene fra helsedirektoratet, som du finner her. Legg merke til punktet som sier:

  • Munnbindet må ikke sys med vertikale sømmer langs nese, munn eller hake

Det betyr altså at fomsydde munnbind med innsnitt ved nese/hake ikke er anbefalt. Husk det! Sømmene perforerer stoffet, og tøymunnbind er usikre nok som de er, så følg anbefalingene.

Jeg kjøpte et satengsengesett på Jysk som jeg kokvasket, og det har jeg brukt inni i 2 lag. Stoffene på utsiden er forskjellige bomullstoffer som jeg tenkte ville bli diskrete som munnbind.

Det jeg allermest ønsker er at vi ikke trenger munnbind lenger!

Og bare et lite PS – fremdeles er det bare medisinske munnbind (ikke i tekstil, altså) som er godkjent i luftfarten. Jeg skal snart ut på tur med Widerøe og har sjekket på ny.

Share