Favorittrundstykker!

Jeg har bakt litt rundstykker i sommer.

Og – det er bare en ting å si – disse er en favoritt! Magen min er helt avhengig av nok fiber, så disse er 50/50 med vanlig hvetemel og grovt, både magen og mannen likte disse veldig godt. I tillegg er de veldig lette og luftige, så jeg kan absolutt anbefale å prøve disse.

Deigen er min farmors brød-deig, men modifisert:

500 g hvetemel (fin)
250 g fibra (det er sammalt hvete som er malt veldig fint)
250 g sammalt hvete, grov
1 pakke tørrgjær
1 ss sukker (det liker tørrgjæren)
1 ts salt
3/4 dl rapsolje
ca 6 dl godt lunkent vann (men tilsett litt av gangen)
Valmuefrø (eller andre frø) til toppen

Hevingen er viktig! La heve til dobbel størrelse (ca 30 min til en time avhengig av romtemperatur). Ja – jeg mener det virkelig – dobbel størrelse! Etter å ha laget første ladning med rundstykker (se bildet under), så gikk jeg over til halv porsjon (som er oppskriften over).

Deretter knar du deigen godt og deler i ca 24 emner, triller ut og setter på et bakebrett med et håndkle over i ca 30 minutter (Hevingen er fremdeles viktig). Før rundstykkene går i ovnen pensles det med vann og strø over valmuefrø – eller andre frø om du foretrekker.

Jeg har trillet mine emner til pølser og laget en knute.

Stekes på 200 °C i 15-20 minutter (i min ovn akkurat 17 minutter).

Jeg synes ikke rundstykkene er så “fine” i fargen når de er ferdige (de er litt bleke), men vi har lagt alle i frysen, og varmet de opp i stekeovnen til hvert måltid.

Da blir de tatt frossen opp og rett i varm ovn, 200 °C i 10 minutter! Da blir de helt perfekte – sprø skorpe, fin farge og gode inni! (Se fargeforskjell på øverste og nederste bilde).

Om du er glad i litt grov brødbakst som også smaker veldig godt har jeg tidligere gjort en liten “studie” på grytebrød, oppskriften finner du her, og på hjerterundstykker (grove rundstykker med hjerteform lurer selv de mest “kresne” spiserne!). Oppskriften på hjerterundstykkene finner du her. 

Share