Oppskrift på Kombucha – slik lager du det!

Jeg har fått litt dilla på Kombucha. Kombucha er en fermentert te, som visstnok skal inneholde enorme mengder med sunne bakterier og sopp-typer.

Dere som kjenner meg vet at jeg slår meg ikke til ro med slikt – dette må undersøkes, og jeg har brukt en del kvelder til litteratursøk på internett. Jeg finner rett og slett veldig sprikende resultater, og få vitenskapelige studier.

Kombucha

Derfor vil jeg si – at den beste grunnen for å lage Kombucha er fordi du liker det. Og jeg liker det veldig godt. Det er en litt syrlig drikk, og du kan smakssette med alt av frukt og bær. I tillegg vil du etter noen gangers laging, få et ganske bra kullsyreinnhold, og det kan fungere som bruserstatning (og da er det jo bra i seg selv).

Mange opplever å få fart på magene sine når de drikker dette, og det anbefales generelt å begynne litt forsiktig (max et glass om dagen). Dette var egentlig grunnen til at jeg ville prøve, men jeg kan ikke si at jeg har merket noen stor endring.

For å lage Kombucha selv, hjemme, trenger du å få noe som heter en SCOBY. Det er en koloni av bakterier og gjær (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), i tillegg til litt kombucha (naturell) som noen allerede har laget. Hver gang du lager Kombucha danner det seg en ny SCOBY på toppen, så du dobler SCOBY-antallet ditt hver gang.

For å enklest mulig forklare denne prosessen har jeg laget 5 filmer om dette:

  1. Hvodan begynne – søt te, starter og SCOBY
  2. Når er Kombuchaen ferdig?
  3. Slik lager du et SCOBY hotell
  4. Rengjøring av flasker
  5. Etterfermentering, smakssetting – det som kalles 2F

For de av dere som får SCOBY og starter av meg er oppskriften altså:
1 liter sort te
1 dl sukker
(kjøles ned)
1 dl starter og 1 SCOBY tilsettes

Jeg lager nå Kombucha regelmessig og har ofte en SCOBY på lur, så om du er interessert i dette kan du ta kontakt med meg. Gjør det gjerne på facebookgruppen min her eller i kommentarfeltet under. Disse gir jeg selvsagt bort gratis om du henter hjemme hos meg og har med et glass for å ha det på.

Filmene er veldig korte, og du kan se de under her:

Share