Jeg har fått litt dilla på Kombucha. Kombucha er en fermentert te, som visstnok skal inneholde enorme mengder med sunne bakterier og sopp-typer.
Dere som kjenner meg vet at jeg slår meg ikke til ro med slikt – dette må undersøkes, og jeg har brukt en del kvelder til litteratursøk på internett. Jeg finner rett og slett veldig sprikende resultater, og få vitenskapelige studier.
Derfor vil jeg si – at den beste grunnen for å lage Kombucha er fordi du liker det. Og jeg liker det veldig godt. Det er en litt syrlig drikk, og du kan smakssette med alt av frukt og bær. I tillegg vil du etter noen gangers laging, få et ganske bra kullsyreinnhold, og det kan fungere som bruserstatning (og da er det jo bra i seg selv).
Mange opplever å få fart på magene sine når de drikker dette, og det anbefales generelt å begynne litt forsiktig (max et glass om dagen). Dette var egentlig grunnen til at jeg ville prøve, men jeg kan ikke si at jeg har merket noen stor endring.
For å lage Kombucha selv, hjemme, trenger du å få noe som heter en SCOBY. Det er en koloni av bakterier og gjær (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), i tillegg til litt kombucha (naturell) som noen allerede har laget. Hver gang du lager Kombucha danner det seg en ny SCOBY på toppen, så du dobler SCOBY-antallet ditt hver gang.
For å enklest mulig forklare denne prosessen har jeg laget 5 filmer om dette:
- Hvodan begynne – søt te, starter og SCOBY
- Når er Kombuchaen ferdig?
- Slik lager du et SCOBY hotell
- Rengjøring av flasker
- Etterfermentering, smakssetting – det som kalles 2F
For de av dere som får SCOBY og starter av meg er oppskriften altså:
1 liter sort te
1 dl sukker
(kjøles ned)
1 dl starter og 1 SCOBY tilsettes
Jeg lager nå Kombucha regelmessig og har ofte en SCOBY på lur, så om du er interessert i dette kan du ta kontakt med meg. Gjør det gjerne på facebookgruppen min her eller i kommentarfeltet under. Disse gir jeg selvsagt bort gratis om du henter hjemme hos meg og har med et glass for å ha det på.
Filmene er veldig korte, og du kan se de under her:
