Ninas syrom: Rettsøm, stikning og trådspenning

Da er det klart for første episode hvor vi trenger en symaskin, tråd OG stoff! Vi skal nemlig sy rettsøm, snakke om stinglengder, bredder, trådspenning og det som kalles stikninger. Er ikke stikninger bare en rett søm da? Jo det er det!

Tegningen over er ganske beskrivende for den presise mekanikken som foregår når et sting lages. Når du skal stille inn din egen trådspenning, skal altså løkken mellom over og undertråden ligge “midt” i stoffet, den skal hverken dras opp eller ned. Så sjekk dette. Jeg forklarer det litt i episoden uner, men denne illustrasjonen forklarer det best 🙂

Jeg finner dessverre ingen opphavsrett på denne illustrasjonen, den ser ut til å ha blitt kopiert gjentatte ganger og originalen mangler.

Så – da kan du altså sy rettsøm og stikning – og det er bare å øve og øve! Husk å føre inn på teknikkarket som du finner via fanen over: “Ninas syrom” slik at du bygger opp Syboken din! Slik ser arket mitt ut etter i dag.

syboken1

Ord som brukes i episoden:
Stinglengde – oppgis i mm og er lengden på stinget
Stingbredde
– oppgis også i mm og er bredden nålen går fra side til side. På rettsøm skal denne være 0.
Rettsøm
– rett og slett når en syr rett
Stikning
– hva en kaller sømmen når den er synlig på utsiden av noe
Sømmonn
– avstanden fra sømmen til kanten av stoffet
Sømrom
 – også et ord som er brukt om sømmonn

Følg med videre – neste episode er et prosjekt med teknikken du har lært!

***

Lær å sy!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Share