Betongstøping for amatører (som meg!)

betong1

Jeg har støpt i betong – telysestaker. Jeg har tenkt på det lenge og betongstøping for mere dekorative artikler er noe som har blitt mer og mer populært de siste årene.

En grei måte å sjekke hva som er populært i øyeblikket er å gå i bokhandlere og se hva bøker som er tilgjengelige. Og betongstøping har jeg funnet i både England og Sverige de siste årene – for ikke å snakke om Panduro som også selger morsomme former.

Det hele er jo egentlig så enkelt! En trenger jo to ting – betong og form. For å oppklare litt først: Betong består av sement, vann, sand og forskjellige tilsetningsstoffer. Så en støper i betong. Lett å blande begrepene her og jeg måtte ta en ekstra sjekk selv.

betong3

Mannen støpte på hytten og ropte – Nina – skulle ikke du støpe noe greier? Så dette var ganske på sparket-støping. Jeg fant noen engangs-ølglass i boden og prøvde å fordele resten av betongen noenlunde jevnt i disse. Så trykket jeg rett og slett ned vanlige engangsglass oppi der igjen.

Betong2E

Enklere kan det vel ikke bli?

De fikk stå ganske lenge for vi reiste hjem og kom opp på hytten igjen etter et par uker. Da rett og slett rev jeg av glassene og lot de stå å tørke siste resten.

Betongen er billig – 60 kroner for 25 kilo… men så mye støper nok ikke jeg at jeg trenger en egen sekk. Så jeg får heller bomme litt av mannen når han holder på.

I etterkant ser jeg at jeg skulle hatt noe mer vann i min betong, for det var vanskelig å få ut luftboblene. Men som første prosjekt var det helt greit – og de gir et vakkert lys på kvelden på verandakanten!

 

Share