Deilig, salt karamellsaus!

I sommer begynte jeg å lage litt salt karamellsaus, og skal si det har vært populært! Både her hjemme og som gaver.

Jeg har laget en oppskrift som bruker “hele” mengder (altså hel kartong fløte etc) og dette blir en ganske stor porsjon, sånn ca 1,5 liter. Jeg bruker ca 30 minutter fra start til slutt.

Jeg bruker enten en kjele i metall, eller som på bildene her, en som er emaljert. Det er viktig at kjelen er ganske mye større en det du egentlig trenger, for når du til slutt skal ha i smør og deretter fløte, så skummer det en del.

Her er oppskriften:

750 g sukker
2 dl vann
250 g meierismør
7,5 dl fløte
ca 2 gode ss maldonsalt

Bildene under er i rekkefølge til fremgangsmåten, og du kan klikke på hvert av de for å se de større. Ikke rør før smøret skal i, med unntak av det jeg nevner i punkt 5 og 6.

 1. Ha sukkeret i kjelen
 2. Ha i vannet, og se at alt sukkeret blir fuktet. Ikke rør.
 3. Sett på varmen. Først begynner vannet å koke, og sukkeret å løse seg opp
 4. Deretter begynner sukkeret å bli karamellisert, dette tar litt tid.
 5. Det kan legge seg et lite sukkerlag langs kanten på kjelen. Ta evnt en kniv og skrap det forsiktig nedi.
 6. Toppen er kaldere enn sukkeret nedi – her tar jeg samme kniven og rører veldig forsiktig for å få rørt sukkeret ned i den varme massen.
 7. Fortsett varmen til du synes du har en fin farge på sukkermassen din. Pass på at det ikke lukter brent sukker, det er for mye. Her ser du at jeg fremdeles har sukker langs kanten – dette løser seg ikke opp – så bare la det være helt i fred.
 8. Skru varmen ned og tilsett smøret. Jeg hadde da kokt karamellen i ca 18 minutter. Det skummer litt når smøret kommer nedi.
 9. Rør smøret ut, helst med en tresleiv (det er så varmt at plast kan smelte).
 10. Ha i fløten veldig, veldig forsiktig. Særlig om den er kald, så blir varmeforskjellen veldig stor. Du kan også varme opp fløten først, jeg gjør ikke dette. Men det begynner å skumme, så rør forsiktig og ha i litt om gangen. Jeg fikk ikke tatt bilde av dette fordi jeg måtte røre, bildet er av når all fløten er i. Når all fløten er i så varm alt til et oppkok i ca 3 minutter. Tilsett saltet. Sett kjelen til side og la den kjøle ganske godt før du har den på glass. Rør gjerne litt etterhvert, for det kommer små bobler opp som kan lage et lite belegg. Dette barer røres ut.
 11. Dette bildet er av kjelen etter jeg har helt ut karamellen, da ser du fremdeles den sukkerkanten jeg fikk tidlig i sukkersmeltingen. Det gjør ingenting, det går av i vask.

For å vaske kjelen er det bare å sette den i varmt vann i 10-15 minutter. Varmt vann er det beste for å løse opp karamellrester og smeltet sukker.

Karamellsausen oppbevares i kjøleskapet for å gi den lang holdbarhet – men bare vært obs på at om den serveres for kald, så kan den være litt stiv og ha sukkerkrystaller i seg. Så om tar du ut sausen din ut av kjøleskapet og den er kornete – så er den altså ikke dårlig – bare kald. Du ser det best når du nærmer deg slutten av glasset, for det virker som om det krystalliserte sukkeret synker til bunns. Men en time i romtemperatur, sette i litt varmt vann i vasken eller en ørliten tur innom mikrobølgeovnen løser dette!

Jeg har hatt karamellsaus i kjøleskapet i ett halvt år, den var like fin, bare litt krystallklart når den var kald.

Her ser dere forskjellen på saus i romtemperatur (venstre) og rett fra kjøleskapet (høyre).

Share