Sitteunderlag til 40 kroner (Budsjettvennlig julegavetips 3)

Sitteunderlag, som i tillegg er vanntette, er en fin gave – og noe jeg også trenger selv. Av og til er en steder hvor det er våte benker, og da holder det ikke med et fint sitteunderlag, det må i tillegg være vanntett. Dette har jeg her løst ved å kombinere både ullfilt og voksduk.

20161018_154142

Fremgangsmåte:
Sømteknisk er dette prosjektet akkurat slik som i filmen nederst hvor jeg viser hvordan du syr et bokmerke (8 minutter 🙂 )

Til dette prosjektet bruker du full bredde av stoffet, og kjøper 45 cm av både melert ullfilt og voksduk. Så deler du den fulle bredden i 4, og da har du størrelsen på sitteunderlaget ditt. Mine stoffer var begge 140 cm brede, så klippemålene mine ble 45 x 35 cm.

Å sy i voksduk kan være en skikkelig utfordring, men ha en rull matpapir så skal du se at dette går som en lek!

Klippemål: To stoffbiter på 45 x (Del stoffets bredde på 4. ) 35 cm
Nål: Vanlig – 80
Stinglengde: 4 (bruk lange sting til dette for å ikke perforere voksduken for mye!)
Sytråd: Vanlig (jeg bruker polyester Guterman)
Stoff: Melert ullfilt fra Stoff og stil + voksduk
Annet: Matpapir eller rive-vlieselin

Regnestykke:

For 4 sitteunderlag:
Melert ullfilt (200 pr meter): 90 kr
Voksduk (130 pr meter):         58 kr
Nål, tråd, matpapir:                    5 kr

Totalt 153 kroner, eller 38 kroner pr stykke

Her kan du jo ikke bare kjøpe til ett, så prisen blir billig fordi du lager 4 – eller bruker resten av stoffet til andre prosjekter.

Fremgangsmåte:
Klipp ut selve stoffbitene på 45 x 35 cm.
Finn en skål eller tallerken og tegne opp buete hjørner. Det gjør ingen ting om du bruker en tykk tusj slik jeg har gjort (for å vise) for dette blir sydd inn i sømmonnet.

20161017_202507

Legg ullfilt og voksduk sammen rette mot rette. Sy rundt hele kanten, men la det stå igjen en god vrengeåpning på 10-15 cm. Sy med ullfilten opp og voksduken ned mot symaskinen, og legg matpapir, eller rivevlieselin under alle 4 sider slik at det er papir nederst mot symaskinen. På den måten vil ikke voksduken sette seg fast i maskinen når du syr.

20161017_2034521

Vreng sitteunderlaget. Du trenger ikke klippe hakk i disse hjørnene for de er så store og fleksible.

20161018_155509

Mest sannsynlig kan du ikke stryke på voksduken din. Noen voksduker kan strykes på svak varme med et stoff mellom, men vær forsiktig. Det sikreste er egentlig bare å presse it sømmen for hånd og sy litt sakte når du nå skal sy en stikning rundt hele. Ha siden med voksduk ned mot symaskinen med papir under, som du gjorde da du sydde sammen første gang.

Tips til billig gjenbruksløsning:
Har du et gammelt ullpledd som du ikke bruker? Det hadde vært helt utmerket til dette prosjektet! Og du kan også bruke en voksduk du allerede har. Om grunnen til at du ikke bruker den er flekker, så kan du jo bare passe på at ikke de områdene kommer med når du klipper ut delene.

Share