10 sparetips til deg som syr!

Som siste opplading før jeg går i gang med mine 24 budsjettvennlige julegaver du selv kan sy, så har jeg skrevet ned mine 10 beste sparetips.

Tips 1:
Stoff:
Ensfarget bomullsstoff kjøper jeg alltid når jeg er på IKEA. De har en serie som heter “DITTE” som koster ca 30 kroner meteren. Av og til koster den på tilbud 20, men uansett er det billig. Ditte er veldig god kvalitet! De har ikke mange farger, men jeg kjøper alltid sort og hvit. Dette bruker jeg inni “alt”. Når jeg gjør det så kan jeg helt fint bruke litt dyrere stoff på utsiden av det jeg lager, for totalsummen blir moderat 🙂

(Handlenett fòret med Ditte)

Handlenett 01

Tips 2:
JYSK selger stoff i metervare veldig billig. Ulempen er at det meste er på rull på 5 meter, men du kan altså få 5 meter for 100-250 kroner – altså fra 25 – 50 kroner meteren. Jeg har brukt en del av dette og noen av disse er litt tynne, men om du bruker DITTE fra IKEA inni – så får du likevel et stødig resultat. Hva med å spleise med en venninne, så får dere 2,5 meter hver? (5 meter er mye stoff i samme mønster…)

Tips 3:
Lag ditt eget stoff:
Ja – gjør det! Bruk hvit DITTE eller annet bomullstoff og tekstilmaling. Om ikke lenge skal jeg gi deg mange gode forslag til hvordan du kan male stoff og lage dine egne stoff-design! En flaske tekstilmaling (Panduro, for eksempel) koster ca 80 kroner – men jeg kan love deg du har den lenge!! For å starte opp ville jeg enten kjøpt et sett med alle farger (de selger det i litt mindre forpakninger til 250 ca), eller kjøpt hvit + en farge. Dermed kan du blande til mange nyanser av en farge, for eksempe blå – da får du alt fra lyseblått til mørkt i fargetoner som passer sammen.

Tips 4:
Gardiner og sengetøy kan være en fin måte å få tak i billig og litt kraftige stoff. Det er ofte tilbud på Kid interiør og andre steder. Det er mye stoff i en gardin, og ofte har de kule oppheng som du kan planlegge inn i prosjektet ditt på en eller annen måte. Sjekk kvaliteten, jeg ville prøvet å kjøpe bomull da de helsyntetiske kvalitetene kan være for svake til sy-prosjekter som skal tåle litt slitasje.

Tips 5:
Brukt tøy / redesign
Absolutt! MEN husk for all del at alt som har vært brukt har blitt slitt og at levetiden på det du lager blir redusert. Du kan helt klart styrke slike stoffer ved å stryke på strykeinnlegg/vlieseline eller andre slike produkter, men da går jo også prisen opp igjen.

Tips 6:
Verktøy:
Maljetang fra Biltema til 70 kroner. Jeg bruker den på 8 mm. Disse maljene tåler å bli vasket og er helt OK. Hvis du lurer på hvordan du bruker tangen så tar du en titt på den 4 mutter lange filmen nederst.
Biltema

Tips 7:
Når jeg bruker linjalene mine for å kutte, har jeg et håndtak som ser ut som et gammelt telefonrør. Det er absolutt ikke en nødvendighet, men det gjør at jeg har mer kontroll over trykket på linjalen og ikke minst sparer fingre for unødvendige kutt. Slike kan også kjøpes på Biltema – det heter Vakuumløfter da det egentlig brukes for å løfte glassplater eller tilsvarende. Et slikt “telefonrør” der koster ca 100 kroner.

Tips 8:
Glidelåser:
Glidelåser er ganske billig på Stoff og stil (15-20 kroner pr stk) men det er ikke alltid jeg vet hvilken lengde jeg skal ha. Jeg har derfor kjøpt masse glidelås i metervar (det går an!), hvor jeg selv klipper til ønsket lengde og setter på glideren. De billigste her har jeg funnet hos Stoffdronning. Her koster de 20 kroner pr meter og hvis du kjøper 5 glidere til (3 kr stk) så kommer altså 5 glidelåser på 20 cm på 35 kroner, eller 7 kroner pr stk.

Tips 9:
Vatt og innlegg:
Vatt og innlegg er ikke så dyrt, uansett hvor det kjøpes. Jeg bruker mye en type som kalles “Bordvatt” som er tynn og flat men ganske stødig, og så bruker jeg ofte den i flere lag om jeg vil ha mer fylde i. Det finnes vatt med lim og uten lim og tykk og tynn, men som sagt er det “bordvatten” jeg stadigvekk bruker.
Litt strykelerret eller vlieselin er nyttig å ha uansett når du skal sy knappehull, feste maljer eller støtte litt ekstra. Alt dette får du i din lokale sybutikk.

Tips 10:
Alternativer til vatt og innlegg:
Her finnes det veldig mange alternativer som du kan bruke. Det er ikke alltid du egentlig trenger volumet i prosjektet, bare stødigheten. Da kan du fint bruke ett eller to lag av et annet stoff, det kan være en gammel skjorte, sengetøy eller bare billig bomullslerret. Dette kalles gjerne for et støttestoff (når det bare er inni prosjektet).

Om du trenger litt mer volum i prosjektet kan du bruke gamle morgenkåper, håndklær og ikke minst gulvekluter.

Før du begynner på et prosjekt bør alle stoff være vasket, og det er to grunner til det:
1. For å hindre at det ferdige prosjektet krymper ved vask
2. Ikke minst for å hindre at farger skal “blø” ved vask

Gulroten!
Jepp – det er en gulrot når en er flink å spare penger! Da kan en nemlig bruke fine stoffer til utsiden av prosjektet eller detaljer! Det vil da nemlig ikke bidra til så fryktelig mange kroner når resten av prosjektet er tatt på stramt budsjett. For eksempel koster 30 cm lekkert stoff i en quiltebutikk noe mellom 50-70 kroner. Det stoffet vil du da klare å utnytte veldig godt slik at dette beløpet kan deles på flere prosjekter! Og det å bare bruke litt av et stoff i et prosjekt kan bli ganske mye stiligere enn å ha hele prosjektet i det stoffet!

Hvordan sparer jeg mest mulig??
Det er ganske “enkelt” – planlegg!
Lag deg en arbeidsplan for hva du vil lage og hvor mange du trenger av hver ting du skal lage. Så skisser du opp hvor mye stoff du trenger av de forskjellige stoffene, og tenker hvordan du best plasserer delene for å få mest mulig ut av stoffet. Du må huske å ta hensyn til om mønsteret i stoffet bare går en vei, eller om det er stretch i stoffet som skal utnyttes. Er det ikke det – er det bare å få så mye du kan inn på stoffet.

Og – tenk først – klipp etterpå! (Av egen erfaring!!)

Share