Appelsinmarmelade – den beste lager du selv!

Appelsinmarmelade

Jeg har vokst opp med engelsk appelsinmarmelade. Den er mørk, gele-aktig og ganske så bitter. Ikke i nærheten av norsk, søt og god marmelade, men likevel – det eneste jeg foretrekker når jeg har en kopp te og ristet brødskive. Robertson’s Golden Shred var merket, og som jeg fremdeles tar med et par glass av når jeg er på tur i England. Men – denne oppskriften du her får er hverken bitter eller mørk. Den er nydelig og enkel.

Appelsinmarmelade funker også veldig bra på ost – synes jeg, og favoritten min er på Brie.

Tilbereding tar litt tid, men det er verdt det. Alt av appelsiner kuttes opp (med skall) og legges i vannmengden du skal ha dagen før koking. Da blir alle deler mye mykere, og du sparer inn flere timer på koketiden. Det letteste er faktisk å skrelle appelsinene først og finsnitte skallet, og deler fruktkjøttet.

Min standard oppskrift er
Appelsiner
Sukker
Vann
Alt i like deler. Om du ønsker å eksperimentere kan du bytte ut deler av appelsinmengden med sitron, grapefrukt eller andre citrusfrukter. Når jeg lager bitter marmelade har jeg ca halvt om halvt med bitre appelsiner (en egen type de kan bestille inn på Meny, i hvertfall)

Så – har du 2 kg appelsiner, tar du 2 liter vann og 2 kg sukker.
Som nevnt, kutt opp i småbiter (med skall – så vask appelsinene om du ikke har økologiske) og la ligge i vannet minst over natten. Kok 1,5 timer og PASS PÅ! Her svir det seg så rør godt. Tilsett deretter sukker og kok 1 time til. Og det rare er at når sukkeret blir tilsatt svir det seg ikke like mye. Jeg har enda ikke skjønt den mekanismen.

Appelsinmarmelade 2

Jeg koker mye av gangen. Appelsinmarmelade holder seg i minst ett år på glass i kjelleren, så jeg koker gjerne av 3-4 kg appelsiner. Det ga sist noe sånn som 6,5 liter ferdig marmelade (en del vann koker av underveis).

For å være ærlig – på tette, rene glass holder denne marmeladen seg mye lenger enn ett år 🙂

Jeg gir vekk mye marmelade til min søster, og hun rett og slett elsker den. Senest på julaften sa hun at hun hadde gjemt vekk det siste glasset hun fikk sist – og da visste hun ikke at det lå et kjempestort glass under treet! Snakk om suksess!

Så husk på at dette er kjempefin gave til de som liker appelsinmarmelade! Og det lukter så godt i huset når det kokes!

Share