Ninas syrom: Skråbånd eller kantebånd – lag det enkelt selv!

På ett eller annet tidspunkt kommer du til å trenge et skråbånd eller kantebånd. Og – det passer kanskje ikke helt med de du får ferdigkjøpt. De er også ganske tynne i kvaliteten så om du skal bruke det på et bruksplagg vil du etterhvert se at de slites raskere enn plagget selv.

Da er det faktisk ganske enkelt å lage sine egne! I denne episoden fra mitt syrom viser jeg deg hvordan du lager både skråbånd (på skrå på stoffet – for å få elastisitet) og vanlig bånd eller kantbånd. Og det jeg lager her blir veeeeldig stort, men det er fordi jeg da kan bruke det i en senere episode!

Jeg viser deg også hvordan du bruker en skråbåndsbretter, noe som gjør jobben veldig mye enklere om du skal lage skråbånd eller kantebånd selv. Slike får du kjøpt i de aller fleste sybutikker.

Det er noen “standard” bredder på skråbånd, og denne bredden er målt når skråbåndet er brettet. Det betyr at om du skal lage skråbånd i samme bredde, så må du skjære eller klippe båndet ditt dobbelt så bredt.

Noen av de standard målene er:

13 mm – skjær 26 mm
18 mm – skjær 36 mm
20 mm – skjær 40 mm
25 mm – skjær 50 mm
30 mm – skjær 60 mm

Og bortsett fra det så er jo noe av hensikten med å lage sine egne bånd at du både kan får bredden du vil og i det stoffet du vil!

Så kan du tenke – når skal jeg bruke skråbånd og når skal jeg bruke kantebånd. Jeg bruker for det meste – faktsik – kantebånd, for det kommer rundt buer det også, så lenge buene ikke er for krappe.

Og sist men ikke minst  – om du kutter båndet ditt slik som meg, 12 cm, så er det en veldig fin bredde når det er ferdigbrettet å bruke til håndtak til vesker og nett!

Så derfor, velkommen til neste episode i serien min Ninas syrom: Lag dine egne skråbånd eller kantebånd!

***

Lær å sy!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Share