Lag det selv fredag: Brente mandler

I vår familie har vi ikke tradisjon med brente mandler, og kanskje er det nettopp derfor dette slår sånn an når jeg gir vekk poser i ukene før jul.

brente mandler 01

Oppskriften jeg bruker er veldig enkel, og jeg fant den på nettet for mange år siden. Det er viktig å ha stor nok kjele – eller – ikke lage for stor porsjon av gangen. Du må ha plass til å røre godt, så uansett hvor stor porsjon du lager, så bør du ikke ha mer enn halvfull kjele.

Oppskrift på brente mandler:

  • 500 g mandler
  • 0,5 dl vann
  • 150 g sukker
  • 1 ss smør
  • Litt nøytral olje (raps eller soya – ikke oliven) til smøring av bakebrett etterpå

Begynn med å riste mandlene i ovnen i langpannen, 200 °C 10 minutter. Rør litt i de av og til så de blir like ristet på alle sider.

Ha sukker og vann i kjelen og la det koke ca 3 minutter.

brente mandler 02

Ha i de varme mandlene, rett fra stekeovnen og oppi kjelen.

Begynn å røre og rør hele tiden til mandlene er ferdige. Det første som skjer er at sukkeret krystalliserer rundt mandlene så de ser helt grå ut. Rør gjerne med en sleiv av tre, den tåler varmen.

brente mandler 03

Fortsett å røre og etterhvert smelter sukkeret og blir karamellisert. Pass på å ikke ha alt for varm kjele for da blir det mer svidd smak enn god smak.

brente mandler 04

Når mandlene har blitt gyllenbrune er de ferdige. Ha i smøret og rør dette godt ut. Dette er for at de ikke skal klistre seg sammen til en, stor, brent mandel.

Ha mandlene over på langpannen, som det er lurt å ha smurt med litt olje først. Bruk tresleiven eller to skjeer til å separere mandlene så godt du kan. Pass på – dette er veldig, veldig varmt. La det kjøle ned og brekk mandlene fra hverandre.

brente mandler 05

Oppbevar i tett boks eller ha i fine poser som du kan gi vekk.

Kakas har kremmerhusposer som er fine, og sikkert også andre også. Eller – hva med et gammelt norgesglass? Eller et vasket glass etter syltetøy eller agurker, med stoff på lokket?

Det er litt vanskelig å få hjelp av barnehender på dette prosjektet – annet enn ved oppbrekkingen av mandler, fylling av poser og knyting av sløyfer for pass på – dette er varmt når det står på 🙂

Med ønske om en riktig fin og kreativ helg!
Hilsen NIna

Share