Busserull – mønsterkonstruksjon

 

Jeg har lenge ønsket å lære – helt fra grunnen – å konstruere klær. Det betyr at en tar mål av kroppen og tegner mønster spesielt etter disse målene.
Jeg har lest masse bøker det siste året, og nå var en gyllen anledning til å prøve meg. Mannen ville nemlig ha “busserull”. Først prøvde jeg å finne ferdig mønster, men så kom jeg jo på at dette er første konstruksjonsøvelse i lærebøkene.

Busserull, som bunadskjorte, er laget i noe som heter primærsnitt. Egentlig ganske firkantede biter som er sydd sammen. Så slik begynte jeg:

Basert på halsmålet konstruerte jeg halsåpningen:

Klippet bolen (for og bak-stykke) i ett, klippet til armer og sydde i.

MEN: Da han tok på deg skjorten for å prøve, hadde den lite pene rynker fra armhulen og opp til halsen. Det gikk jo ikke an! Prøvde først å utvide halsen slik at den ble større, det hjalp litt, men ikke nok.

Se – samme problemet bak!

Så satte hjernen i gang å arbeide, og jeg skjønte at det egentlige problemet var at den var litt for trang under armene. Sydde inn kiler under armene og deretter var det en helt annen sak!

Her er den ferdig, men kinakrage!

Litt vanskelig å se at problemet er løst her, modellen min sto ikke så komfortabelt 🙂

Share