Skinnfeller og sitteunderlag i skinn

Jeg er veldig, veldig glad i å jobbe med saueskinn. Jeg synes det å sy skinn er skikkelig rolig og avslappende aktivitet. I forhold til andre ting jeg lager, så er dette håndarbeid til fingerspissene, her er det ingenting som kan gjøres “raskt og effektivet”.

Det gjelder egentlig hele prosessen, alt fra å finne ut hvor skinnet skal kuttes (det må sjekkes i forhold til hvordan kvaliteten er både på ullsiden og skinn-siden), det å sy sammen, dekke over sømmene med håndlagde skinnbånd, og til slutt den morsomme trykkeprosessen.

Når jeg trykker er det heller ikke rom for feil. Dette må planlegges nøye, testes og deretter trykker jeg – litt med hjertet i halsen. For – om jeg skulle miste en kloss så setter altså fargen seg i skinnet, og da er det gjort. Jeg har heldigvis ikke gjort det enda, til nå har jeg sydd 4 hele feller, trykket et skinn (som ikke ble sydd) og jeg har laget ganske mange sitteunderlag.

Særlig sitteunderlag er fine ting å ha. De tar ikke like stor plass som hele feller, og er supre i utestolene sånn ved påsketider, når vi begynner å sitte ute for sesongen.

Her er bilde av forrige skinnfell jeg laget:

Som dere ser er det greit med en fin skinnside, men det er trykket på fellen som hever fellen til et nydelig arbeid.

Sitteunderlag har jeg gitt bort i både 50- og 60-årsgaver med stor suksess. Jeg hadde også noen skinn jeg skjønte jeg ikke kom til å klare å få sydd fell av (jeg holder nemlig på med en akkurat nå, og i tillegg har jeg kjøpt noen nye skinn også som blir ny fell 🙂 ) så av disse mørke skinnene laget jeg sitteunderlag. (Bildet øverst). Noen ga jeg bort men de fleste ble solgt, jeg tror mange syntes det var fine julegaver.

Denne fellen (som dere ser påbegynt på bikdet under) håper jeg å få ferdig nå i sommer, det hadde vært deilig, for jeg må si at det støver noe fryktelig å sy i skinn, så det er helt topp å kunne sitte ute med arbeidet. I tillegg tar det ganske mye plass når det er under arbeid, det er bedre når det er ferdig, for da kan jeg fellen plasseres der den skal.

Jeg skal gi dere oppdateringer på hvordan dette går!

 

 

Share