Egne trykk til klær – og merkelapper

Jeg har innimellom vist at jeg har en maskin til å lage trykk til klær. Den heter Silhouette Cameo og jeg fikk maskinen min for fire år siden.

Det er en “plotter”, altså – den kutter i forhold til koordinater fra et program på PC-en. Det høres kanskje innviklet ut men det er ikke så vanskelig. I dette programmet kan jeg laste inn bilder og tekst, og deretter lage design beregnet til å bli kuttet.

Det er også mulig å kjøpe ferdige design, og det finnes mange gratis på nett.

Jeg har brukt min mye. Eksempler på dette er Vinterkos – kopper jeg solgte med håndstrikket trekk og kakao i:

Her har jeg stemplet “vinterkos” på papiret, og stempelet er også laget med denne maskinen. Alle lagene med papir er kuttet i maskinen også.

Innpakningen på disse kakaopinnene har jeg også laget i maskinen. Her er også teksten skrevet i maskinen med tusjer.

Merkelapper til klær er veldig greit å kunne lage selv. Om det blir veldig mye billigere enn å kjøpe proffe lapper (sånne som henger inni plagget) i butikker som selger slikt, vet jeg ikke, men – jeg slipper i hvertfall å kjøpe 100 lapper i hver størrelse! Så jeg lager bare de jeg trenger der og da. Disse stryker jeg rett inn i plagget, gjerne før jeg syr sammen (når alle delene fremdeles er flate). Eksempel på dette er:

Disse blir først kuttet, deretter må all overflødig vinyl fjernes. Det er et lite … mareritt 🙂 I hvertfall en god jobb, det må sies. Bildene under kan klikkes på for å få de større.

Men – her må en være forsiktig! Bilder på nett har opphavsrett og en kan ikke helt uten videre bare forsyne seg. Lurt å sette seg litt inn i slike regler 🙂 Alle mine lapper har jeg laget selv i dataprogrammet som følger med.

Julegaver blir også litt gøy når jeg kan lage navn på termokopper og annet:

Dørskilt, vinyl på plexiglass blir også stilig:

Den største jobben jeg har hatt var å lage jakker til alle damene i korpset. 9 jakker laget jeg! Jeg brukte to hele dager (ikke arbeidsdager, men fra tidlig morgen til sent kveld) på å bli ferdig med dette. Heldigvis har min venninne Elisabet en proff varmepresse, så jeg fikk presset på trykkene på bare noen timer. Med strykejern hadde det tatt en evighet.

Alle fikk navn på forsiden og korpslogo + musikalsk ugle på baksiden. (Og for ordens skyld – alle har tillatt publisering av bilde!)

Uglen har jeg kjøpt (altså filen), så den har jeg derfor lov til å bruke slik.

En annen venninne skulle på superhelt-fest, så til henne lagen jeg en supermann (dame?) t-skjorte. Her blir det gråsone med opphavsrett, men jeg tok hverken betalt for materialer eller jobben, da er det lov 🙂 Viktig å passe på slikt, ting med andres logo kan ikke selges.

Om du synes dette er en spennende teknikk (den kutter også papir og andre materialer) så er det nesten en hel hobby i seg selv. Om du bare trenger noen enkle trykk, så finnes det mange facebookgrupper på nett hvor det går an å etterlyse for kjøp og salg.

Og – skulle du finne på å kjøpe en maskin og tenke at bruksanvisningen var elendig (det er den), så er det en flink dame i Norge som har fått lisens fra Silhouette til å lage norsk brukerveiledning og selger denne på nettsiden her. (Jeg vet denne er bra, jeg har nemlig lest hele flere ganger for å hjelpe til med korrekturlesning).

Oddrun har også mange fine, gratis veiledninger på bloggen din, så finner du ikke ut av ting på egenhånd så kan du ta en titt hos henne.

Share