Havrefjellsjalet – deilig og kjempestort!

For mange år siden laget jeg et mønster på et sjal jeg har kalt Havrefjellsjalet. Havrefjell er et fjell der hvor vi har hytte, og fordi alle utregningene ble gjort på hytten så var det et enkelt valg.

20160925_183919_013-2

Det er faktisk en god stund siden jeg har strikket et slik sjal selv, men to venninner har nylig gjort det, og da jeg hadde en ganske stor mengde alpakkagarn igjen fra en jakke jeg har strikket (men har ikke festet tråder) så bestemte jeg meg for å strikket et Havrefjellsjal selv. Taktikken var å strikke opp ALT garnet som var igjen slik at jeg slapp å sitte igjen med garnrester, og det gikk strålende!

20160925_1838571

 

Sjalet er det største jeg har strikket, og er over 2 meter fra tupp til tupp. Og i alpakka, og på litt tynnere pinner enn i oppskriften (jeg brukte 3,5) så er dette skikkelig godt og varmt!

Mønsteret er ganske lett å huske så de første omgangene fulgte jeg mønsteret (for dette er ikke sånt jeg går og husker på…) og deretter hadde jeg lært det igjen.

20160924_093700

Jeg blokker sjalet når det er ferdig, og før jeg fester trådene. Det gjør jeg ved å spenne det opp – forsiktig – med knappenåler på en lekematte fra Biltema. Dette for å få dratt det litt ut slik at mønsteret vises. Deretter spruter jeg vann på og lar det tørke.

Akkurat dette sjalet ble så stort at lekematten min var for liten, og jeg måtte spenne opp først den ene siden og deretter den andre siden.

20160925_110030

Spisestuebordet her (på hytten) er 2 meter, så sjalet er litt lenger. På bildet er høyresiden ferdig, mens venstre står med knappenåler i. Ser dere hvor fint tuppene holder seg etter en slik behandling?

Men – det er bare viktig å huske på at en ikke skal dra så mye en klarer i strikektøyet. Det blir absolutt finest når det er litt spenst i garnet og at det ikke er dratt i stykker. Så bare dra nok til at “hullmønsteret åpner seg opp”, når en er ferdig å strikke et slik sjal er det som regel mer en klump enn et sjal.

Jeg har brukt garnet Mini Alpakka fra Sandnes Garn, og pinne nummer 3,5

Share