Flatbrød – slik lager du de selv!

flatbrød01
Jeg har en kjempegod oppskrift på flatbrød! Den er “bombesikker” og opp gjennom årene har denne blitt mye brukt. Vi spiser flatbrød både til middag, men også til frokost med pålegg på.

Vi gjør riktignok alltid en feil. Vi lager for stor porsjon- og da varer den for lenge. Flatbrødene holder jo en hel evighet, men smaken er absolutt best de første månedene. Så i tillegg til at vi har slitt oss ut på å kjevle kjempeporsjoner, så avtar smaken når vi har laget for et halvt år av gangen. Og nå er det over et år siden sist vi har laget flatbrød.

På søndag laget jeg rett og slett enkel porsjon. Det går visst an. (Det gikk bra!)

Oppskriften er som følger:
1 dl havremel
2 dl grov, sammalt rug
7,5 dl hvetemel
1 ts salt
5 dl vann – kokende!

Bland alle tørre ingredienser. Kok opp vannet (jeg bruker vannkoker) og hell det varme vannet over melblaningen. Rør sammen og kna. Ha ekstra mel til å spe med.
Del deigen i 10 emner og kjevle de så tynt som mulig! Bruk kjevle med rutenett, de kjevler tynnere enn vanlige flate kjevler. Og ha nok mel under utkjevlingen.

Stek på takke. Selv har jeg Meteor takke, og skulle jeg kjøpt takke i dag, ville jeg kjøpt en med oppkant (altså at det er en kant som stikker opp rundt hele stekeflaten). Da kunne jeg nemlig også stekt store porsjoner med kjøttkaker, fiskekaker og andre ting som trenger litt fett på pannen. Nå er det vanskelig, for hvis underlaget bare er litt skjevt, så renner det over kanten.

La flatbrødene avkjøle på rist og pakk dem inn i en tine eller – før vi fikk denne – så hadde jeg de i store plastposer.

flatbrød02

Share