Gardiner på kjøkkenet

Det er en forferdelig oppgave å sy gardiner – i hvertfall lift gardiner. Nja – helt forferdelig er det ikke, men en må være så fryktelig nøyaktig. Derfor fikk jeg disp og inntok spisestuebordet. Her må nemlig alt ligge flatt slik at jeg er sikker på at det blir sydd helt, helt rett.

Joda – jeg skjønner hva du tenker – selger de ikke gardiner lenger? Jo – klart det! Men jeg var fast bestemt på lingardiner i naturfarget lin. I tillegg har vi ikke de samme målene på vinduene, så da var det jo bare en ting å gjøre. Nevnte jeg forresten at lin krøller? Jeg hadde flere timer med strykejernet da jeg laget disse enn ved symaskinen!

Lin er jo ett skikkelig naturmateriale – og av og til vises det. Her var det ett helt strå vevet inn, men jeg klarte å få lirket det ut.

Systemet for liftgardiner er genialt. På Stoff og Stil har de ferdige sett med alt en trenger, og det fungerer helt supert. Dette er borrelåsen i toppen av gardinen, som blir festet til veggfestet – eller – vindusfestet.

Dette er kanalene som styrer snorene for opphenget – og det å ta gardinen opp og ned – og inni disse trer en noen runde profiler. Når disse båndene skal festet er det veldig greit å være to – for dette MÅ være HELT rett.

Så trer en profilen (“pinnen”) inn i løpegangen.

Til slutt syr en ringer fast nederst på gardinen, knyter fast tauet og trer det gjennom hele gardinen.

Det følger god forklaring med og det er veldig enkelt å gjøre utstyret smalere.

Share